Jak ušít závěsy na okno

Nejen nábytek a koberec, ale také závěsy na oknech mají velký vliv na celkový vzhled místnosti. Můžete si vybrat ze standardizované nabídky v obchodech, nechat si je ušít na míru, nebo se pustit do práce na vašich vysněných závěsech osobně. V následujícím textu se zaměříme na poslední možnost

deconovo-uKBSq6O1BMw-unsplash

Kdy dává smysl šít si závěsy vlastními silami

Důvodů, proč si ušít závěsy doma, může být mnoho. Závěsy byste si měli ušít, pokud potřebujete specifický design, máte atypickou velikost či tvar oken nebo z jiného důvodu. Může se to hodit třeba ve chvíli, kdy dětský pokoj předěláváte podle přání svého potomka třeba na pirátskou základnu, nebo na ledové království.

Nebo když si koupíte domů něco velmi výrazného, ať už se jedná o neobvykle barevný koberec či jinou podlahovou krytinu, nábytek, který svým vzhledem přitahuje pozornost, případně obraz nebo jiné výtvarné dílo které pokoji dominuje. Pak prostě nejde koupit první závěs, který vám přijde pod ruku, ale je třeba vše doladit do posledního detailu a nejlépe sami.

I když se může zdát, že ušít si závěsy je složité, zvládne to i začátečník. Závěsy se při troše trpělivosti dají ušít také v ruce, pokud doma nemáte šicí stroj. Nebo se právě na závěsech začněte učit šít na šicím stroji a objeví tak nový koníček.

Jak správně změřit okno pro nákup látky

Vždy je důležité počítat s tím, jak jsou závěsy připevněné na okno. Délka závěsů se musí měřit buď od tyče, nebo žabek v garnýži a nechat si rezervu na zapošití a zažehlení okrajů. Obvykle na to stačí asi 10 cm, jen pokud pro připevnění na tyč použijete ušitý tunýlek, budete potřebovat rezervu větší. Délku zvolte podle toho, jak budete chtít mít závěs dlouhý. Tedy k parapetu, nad topení, až k zemi a k ní pak přičtěte dostatečnou rezervu dle typu připevnění.

V případě, že si chcete ušít ze stejného materiálu ještě popruhy na připevnění roztažených závěsů, přidejte další centimetry navíc. Jedná se se o ušitou lentu, z které vytvoříte takové velké poutko, do kterého se závěs upne. Na koncích má buď látková nebo kovová oka, která se přichytí do ozdobné skoby upevněné na zdi za závěsem. Určitě jste už podobný systém upevňování závěsů viděli třeba někde v hotelu, historickém interiéru apod.

maria-orlova-EF6z_6R94zQ-unsplash

Šířka závěsu se určuje obvykle podle šíře dané látky. Množství závisí na tom, zda chcete mít závěsy více či méně nařasené, na kolik dílů je chcete a také jaký tvar má okno půdorysně. U nás se prodávají nejčastěji látky šíře 140, 150 nebo 160 cm, kdy jedna šíře zakryje jednu okenní tabuli. Ale existuje i varianta, že závěsy se na noc nezatahují a jsou pořád ve stejné poloze. V takovém případě z jedné šíře můžete ušít hned dva závěsy.

Pro velké nařasení počítejte alespoň s dvojnásobnou šíří látky. V každém případě je vždy lepší koupi o půl či celý metr látky více. Kousek látky navíc vás nezabije, naopak pár chybějících centimetrů by vám mohlo zkazit celé snažení.

Jaký materiál je nejvhodnější

Výběr materiálu závisí jen na vás, v řadě obchodů najdete specializovanou sekci věnovanou jen látkám na závěsy a další textilní dekorační prvky. Materiál by měl odpovídat účelu. Pokud jde jen o čistě dekorační prvek, mate poměrně širokou škálu materiálů na výběr. Oblíbené jsou látky s potiskem, ať už se jedná o květinové, geometrické či sezónní vzory. Najdou se i látky s populárními dětskými hrdiny, zvířátky, srdíčky, hvězdičkami a další motivy.

spacejoy-Z3uSM5GVpFc-unsplash

Své příznivce mají i látky s designem inspirovanými různými kouty světa. Nestárnoucí klasikou jsou látky také jednobarevné. Vždy by měl vybraný design ladit s interiérem. Obecně platí, že k barevně výraznému interiéru jsou vhodnější jednobarevné závěsy, k místnosti, která je vybavená poněkud nudně, můžete klidně vybrat i trochu divočejší vzor.

Z hlediska vláken, z nichž jsou látky na závěsy utkané, mohou být jak přírodního, tak i syntetického původu. Vybírejte nejen podle designu, ale také podle vlastností materiálu. Ty syntetické jsou levnější a dost často potřebují jen minimální údržbu, ale nemusí vypadat tak dobře jako ty přírodní. Ty ale zase naopak péči budou potřebovat a pravidelně. Nejčastěji se setkáte s látkami na závěsy z bavlny, polyesteru, lnu, sametu, ale i dalších materiálů jako jsou satén, žakár, hedvábí a dalších. Existují také speciální materiály, které odpuzují prach, takže jsou vhodné i pro alergiky a astmatiky.

Ale v případě, že mají závěsy zabránit v noci průniku světla do místnosti a zároveň vás chránit před nechtěnou pozorností sousedů, je vhodné vybírat z látek označených jako Blackout a Dimout. Materiál Blackout volte, pokud chcete mít v místnosti perfektní tmu. Jsou totiž vybavené speciální vrstvou, která brání pronikání světla z venku. Ty se hodí třeba pro osoby, které pracují ve směnném provozu a potřebují se kvalitně vyspat, i když je venku intenzivní sluneční svit. Materiály Dimout zatemňují o něco méně, ložnice nebude zcela tmavá, ale bude v ní pro spánek příjemné šero.

Jaký zvolit závěsný mechanismus

Při výběru závěsného mechanismu je dobré volit také podle toho, jak budou závěsy používány. Při pravidelném zatahování a roztahování je vhodné mít skvěle fungující žabky nebo kroužky na tyči, které se nezadrhávají. U výhradně dekoračních závěsů je možné použít i méně pohyblivé zavěšení, třeba tunýlek v látce.

Nejčastěji se pro závěsy volí žabky na tyči nebo kroužcích, tunýlek pro navlečení na tyč nebo lanko, případně poutka pro zavěšení na tyči. Další variantou jsou řasící pásky buď pro připevnění na plastové jezdce, nebo se zacvakávacími očky v pruhu látky. Můžete to najít také pod názvem záclonovka s průchodkami apod.

Jak ušít závěsy

Než se dáte do práce, je vhodné látku vyprat, usušit a vyžehlit. Pak si připravte vše, co budete potřebovat. Budete to látka, šicí stroj, případně jehly pro ruční šití, nitě do stroje, nebo na ruční šití, nůžky, krejčovský metr, špendlíky, delší pravítko, žehličku, případně i krejčovská křída.

volha-flaxeco-GkpLi06ux-I-unsplash

 

Látka by měla být po stranách už začištěná, ale pokud šířku půlíte, tak není. V takovém případě to udělejte. Někdy ale není látka správně ustřižená z obchodu, v takovém případě je nutné ji zarovnat. Vždy musí být ustřižená hrana látky kolmá na okraj.

Dalším krokem je zažehlení. Na delší straně se zažehluje dvakrát jeden centimetr, na kratší straně víc, například dvakrát 2 nebo 2,5 centimetru. To neplatí, když šijete tunel nebo našíváte záclonovku na horní lem, v takovém případě budete potřebovat navíc až 10 cm. Následně se zažehlená látka také prošije na kraji zažehlené části.

Pokud zavěšujete na žabičky, je po prošití všech stran máte v podstatě hotovo. v případě použití záclonovky, šití tunýlku, případně poutek budete ale muset pokračovat. Vždy si vše důkladně změřte, aby na tyči závěs dobře klouzal.

Tunýlek by měl být dostatečně široký, vždy o několik cm více než je tyč či lanko. Látku stačí ohnout a vytvořit patřičně široký tunýlek a prošít. Poutka je vhodné šít z dvojité vrstvy látky. Šířka by měla být aspoň několik centimetrů. Látka se po tyči bude sice dobře přemisťovat, ale nehodí se například na zatemňovací závěsy, protože mezi tyčí a závěsem bude mezera, kudy bude pronikat světlo.

Poutka si rozměřte tak, aby jejich počet odpovídal šířce závěsu. První jsou na krajích, mezi nimi jsou pak poutka ve stejných vzdálenostech. Záclonovka s očky je přece jen komplikovanější, pro úplné začátečníky se tato varianta nehodí. Existují i záclonovky se šňůrkami, ale ty se hodí spíše jen na záclony, které nejsou tak těžké jako závěsy.

Pokud si chcete udělat ještě lentu na upevnění závěsu ve dne, šijte ji také z dvojité látky. Ta může být stejná, jako je závěs, nebo kontrastní. Šířka lenty závisí na vás, obvykle je to 5 až 10 cm. Délka závisí na množství látky závěsu, který je třeba upevnit. Na obou koncích musí buď být všitý kovový kroužek nebo poutko, kterým se lenta připevnění ke ozdobné kovové skobě. Na té zůstane lenta viset i po zatažení závěsu na noc. Před pověšením zkontrolujte, zda závěs nepotřebuje ještě znova vyžehlit.

Prohlašuji, že pokud nepřevezmu objednanou zásilku, zavazuji se uhradit odesílateli náklady na zabalení, odeslání a vrácení nepřevzaté nepoškozené zásilky.